Aanpassing regeling Eigen Risico chronisch zieken en gehandicapten.


In oktober van 2018 werd, zoals gebruikelijk de laatste jaren, de tegemoetkoming Eigen Risico voor chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen weer uitbetaald. Een broodnodige financiële steun voor mensen met hele hoge ziektekosten en een laag inkomen.

In dezelfde periode ontvingen wij een vraag van een mevrouw, wiens chronisch zieke partner was overleden. Zij vroeg zich af waarom zij de brief met aankondiging niet had ontvangen, de ziektekosten die zij als gezin hadden gemaakt waren erg hoog geweest, maar de tegemoetkoming om deze enigszins op te vangen, leek er niet te komen.

De SGRD heeft direct navraag gedaan en inderdaad was het antwoord de vergoeding niet werd uitbetaald wanneer de betreffende voor de peildatum in september was overleden. De SGRD vond dit lijken op rechtsongelijkheid en besloot zich te richten tot het College van Doesburg. Immers, de nabestaande van iemand die voor september overlijdt heeft een zware financiële tegenslag terwijl voor iemand die eind september overlijdt die zorg minder heeft.

Onze vraag was dan ook kort, verzet de peildatum naar 1 januari zodat iedere chronisch zieke of gehandicapte de kosten voor dat jaar vergoed krijgt. Onze vraag is zeer serieus behandeld en tot onze grote vreugde gehonoreerd. De peildatum is verzet naar 1 januari en we werden als SGRD bedankt voor het aandragen van dit probleem. Want deze signalen uit de samenleving helpt het gemeentebestuur beleid waar nodig aan te passen.

Wij op onze beurt bedanken de aangeefster, waardoor wij dit konden oppakken. Het is misschien zuur voor mevrouw omdat de regeling pas dit jaar ingaat en zij dus de tegemoetkoming niet ontvangt. Maar zij heeft er wel mede voor gezorgd dat vanaf nu dit nabestaanden niet meer overkomt.

Als laatste, loopt u als chronisch zieke of gehandicapte ook tegen problemen aan waar u niet uitkomt, neem dan contact op met de SGRD. Het gemeentebestuur vind het prettig dat er meegedacht wordt en wie weet wat we voor u kunnen bereiken. Want gelukkig dringt ook in Doesburg de slogan door, niet over ons, zonder ons!

Weergaven: 205

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.