Betalen voor medisch afval? Boete op ziek zijn.

Al vanaf de zomer van 2021 is de SGRD bezig met het beleid omtrent het afvoeren van medisch afval. Na veel overleg met wethouder van Veldhuizen leek er een oplossing gevonden te zijn. Er moest wel betaald worden maar mensen met een laag inkomen kunnen kwijtschelding aanvragen en de wethouder beloofde ook te onderzoeken of mensen met medisch afval meer inworpen in de afvalcontainers kunnen doen.

Maar al snel bleek uit reacties uit de achterban dat zij nu voor extra kosten komen te staan, wat toch weer een boete op ziek zijn is. Extra kosten omdat je een kwaal hebt waar je niet om gevraagd hebt. Dat druist regelrecht tegen het VN verdrag Handicap in wat Nederland in 2016 ondertekend heeft. Juist het VN Verdrag Handicap is voor de SGRD van cruciaal belang dat dit nageleefd moet worden, ook in Doesburg.

Daarom besloot de SGRD een open brief op te stellen aan het College en de gemeenteraad van Doesburg om onze zorgen te delen. Dit leidde al tot een succes voordat de brief bij de commissie vergadering werd behandeld, doordat er al een motie werd ingediend door de SP en de Stadspartij om het afvoeren van al het medisch afval/incontinentieluiers weer gratis te maken. Zodat Doesburg op dit punt het VN-verdrag gaat naleven dat voorschrijft dat ziekte niet mag leiden tot extra kosten die gezonde mensen niet hebben.

De motie is met 11 stemmen voor en 4 stemmen tegen aangenomen waarvoor de SGRD haar dank wil uitspreken aan de gemeenteraad en in het bijzonder de indieners van de motie, de SP en de Stadspartij.

Weergaven: 460

1 gedachte over “Betalen voor medisch afval? Boete op ziek zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.