De SGRD en het openbaar invalidentoilet.


Al vanaf haar oprichting hamert de Stichting Gehandicaptenraad Doesburg e.o. erop dat er een openbaar invalidentoilet in het centrum dient te komen. Het vorig jaar geplaatste toilet op de Bleek is in haar ogen niet toereikend. Haar gelijk daarin werd bevestigd in de evaluatie van het toilet in de commissievergadering van 12 juni.

Bij monde van de voorzitter van de SGRD, Jelle Berends, passeerden de bezwaren tegen de huidige locatie nogmaals de revue, waarvan de belangrijkste toch wel was dat het toilet op de Bleek vanaf het centrum niet bereikbaar genoeg is voor mensen met een beperking. Je hobbelt met een volle blaas niet een kwartier in een rolstoel rond, dan is het al te laat. Mensen met blaas en darmproblemen hebben al helemaal geen tijd om zo’n wandeling te maken, zij moeten wanneer zij moeten. Wat voor de SGRD ook erg belangrijk is dat met een openbaar invalidentoilet in het centrum de minder valide Doesburger ook wat makkelijker een middagje naar het centrum kan.

Jelle Berends benoemde dat de SGRD de cijfers in de informatienota kil vond. Het gaat er niet om dat er geld wordt verdiend aan een toilet, het is geen gunst maar bittere noodzaak. Als pleister op de financiële wond zal toch duidelijk zijn dat een openbaar toilet in het centrum veel meer klanten oplevert dan ergens achteraf op een parkeerplaats waar maar een klein deel van de Doesburgse bezoekers komen. Ook wijst landelijk onderzoek uit dat een dergelijke voorziening op de juiste plek minimaal 10 tot 15% meer klandizie voor ondernemers oplevert.

Gelukkig was de gemene deler van de bijdragen van de commissieleden tijdens de evaluatie dat het toilet op de Bleek niet goed staat en dat de voorziening naar het centrum moet komen. Wethouder van Veldhuizen liet weten dat er twee mogelijke locaties worden meegenomen in de tekeningen voor de revitalisatie van het centrum en de Kloostertuin. Daarbij kan worden opgeteld dat er in 2018 een motie is aangenomen waarmee is vastgelegd dat er in 2020 een openbaar invalidentoilet in het centrum moet komen.

Het lijkt dus niet meer mis te kunnen gaan en de SGRD wil zeker haar vertrouwen in wethouder van Veldhuizen uitspreken voor haar inspanningen dat dit doel van de SGRD, wat ook de gastvrijheid van Doesburg zal uitstralen, bereikt zal worden. Toch blijft de SGRD de zaak, uiteraard, op de voet volgen. Want het duurt nu al heel erg lang en de schep moet nu toch echt in de grond voor het toilet.

Weergaven: 29

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.