DoesBewust middag voor politiek Doesburg

Na maanden van voorbereidingen was het dan zover, de DoesBewust middag voor politiek Doesburg vond plaats. Georganiseerd door Stichting Gehandicapten Raad Doesburg e.o. voor College en gemeenteraadsfracties van Doesburg. Helaas was het College niet aanwezig maar raadsleden en fractieassistenten van bijna alle partijen kwamen naar de raadzaal.

DoesBewust in de raadzaal DoesburgDoesBewust in de raadzaal Doesburg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De aanwezigen werden welkom geheten door de voorzitter van de Gehandicapten Raad, Jelle Berends, die daarna het stokje doorgaf aan gastspreker Otwin van Dijk, burgemeester van de Oude IJsselstreek en VN-Handicap expert bij uitstek. Deze hield een inspirerende en leerzame presentatie over het VN Verdrag Handicap en het het belang van een inclusieve samenleving. Nederland moet op alle gebieden inclusief worden, wat betreft wonen, werken en reizen bijvoorbeeld maar ook digitaal. De heer van Dijk onderstreepte hierbij het belang van een goede inclusie agenda voor elke gemeente, een standpunt dat ook al jaren door de Gehandicapten Raad onderstreept wordt.

Hierna kwam nog de film die Doesburg TV voor de SGRD heeft gemaakt over een groot probleem in Doesburg met de toegankelijkheid. Minder valide bewoners en hun bezoekers kunnen nauwelijks bij hun appartement komen door trappen buiten en een te steile helling in de parkeergarage. Daar komt nog bij dat hulpdiensten zoals ambulances ook niet bij de appartementen kunnen komen. Onnodig om te zeggen dat dit vervelende en zelfs gevaarlijke situaties veroorzaakt en dat hier na jaren toch eens een oplossing voor moet komen. En deze is er, maar wat ontbreekt is toestemming van de gemeenteraad.

Daarna kwam nog een praktijk deel, met rolstoelen over de kinderkopjes. Dit viel de aanwezigen lang niet allemaal mee en de verzuchting, ik wist niet dat dit zo zwaar was werd meerdere malen gehoord. De middag werd binnen afgesloten met de SGRD film van het Scholenproject, “Yes, I can!” Waarin te zien is hoe je ook als je gehandicapt bent je doel kan bereiken. Een visie die de SGRD natuurlijk uit wil dragen, geef niet op, al gaat het soms niet makkelijk.

Weergaven: 32

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.