Inclusie – Inclusieve samenleving


Van medisch model naar sociaal model.
Vaker dan je denkt worden mensen met een beperking buitengesloten van alledaagse zaken, meestal onbedoeld of onbewust. Dat komt doordat we in Nederland gewend zijn onze samenleving in te richten op basis van hoe de meeste mensen zijn en kunnen – en iedereen die niet is zoals de meeste mensen moet zich zoveel mogelijk daaraan aanpassen.

Dat kan en moet anders. En dat begint met kijken vanuit een ander perspectief.

Tot nu was/is het zo dat er wordt gekeken vanuit het medisch model, mankeert iemand iets dan wordt hij of zij bijna automatisch uitgesloten van bepaalde activiteiten omdat andere mensen zonder een beperking dit ‘normaal’ kunnen.

Wat nodig is, dat we uitgaan van het sociaal model. Kan iemand met een beperking ergens niet een mee doen? Dan gaan we kijken met welke middelen en/of hulp die persoon wel mee kan doen zoals ook iedereen zonder beperking.

Voor de duidelijkheid hier eerst een filmpje.

Willen we een inclusieve maatschappij, dan zal er anders gedacht moeten worden over mensen met een beperking. Niet van wat kan niet meer, maar hoe kan het wel. En er is maar één persoon die echt kan bepalen wat daar voor nodig is, de persoon met beperking zelf. Daarom is het ook nodig dat de persoon met de beperking, zelf de inbreng heeft in hoe drempels weg genomen kunnen worden.

In een inclusieve maatschappij moet iedereen gelijkwaardig mee kunnen doen, ongeacht zijn of haar beperking.

Heb je vragen, neem contact met ons op.

Weergaven: 238