Inclusie – Uniek Sporten

De SGRD houdt mensen met een beperking voor dat wanneer je iets wil daar altijd een weg moet zijn te vinden. Ook als het gaat om sporten hoewel we ons er natuurlijk van bewust zijn dat dit voor onze achterban extra hulpmiddelen en dus kosten met zich meebrengt. Zo kan je met een beperking best basketbal spelen of dansen, maar daar is wel een speciale rolstoel voor nodig. Om te gaan fietsen zijn er aankoppelbare en vastframe handbikes en om te lopen met ondersteuning heb je running frames.

Dan is natuurlijk de grote vraag waar vind je deze spullen en waar kan je terecht om te gaan sporten. Voor Doesburg speelt Uniek Sporten hier een grote rol in en kan u op vele vragen adviezen en antwoorden geven.

Hulp bij jouw sportvraag
Uniek Sporten is er voor al uw vragen met betrekking tot gehandicaptensport. Zowel (toekomstige) sporters die willen weten waar je kan sporten, of vragen hebben over financiën, hulpmiddelen of maatjes kunnen terecht bij Uniek Sporten. Maar ook sportaanbieders die meer kennis willen over bepaalde beperkingen, bijscholingen of financiën. Of juist zorgaanbieders met hun vragen over gehandicaptensport.

In de gemeente Doesburg is Uniek Sporten onderdeel van Doesburg Beweegt. Voor meer informatie kan je dus terecht bij info@doesburgbeweegt.nl of direct met de buurtcoach voor Doesburg, Jorien Harteman via j.harteman@unieksporten.nl.

Gratis lenen van een sporthulpmiddel
Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past. Het hulpmiddel kan gratis worden geleend voor een periode van vier maanden. Producten die worden uitgeleend zijn een aankoppelbare handbike, een vastframe handbike, running frame, allround sportrolstoel (geschikt voor bv tafeltennis en dansen) en een court sportrolstoel (geschikt voor bv tennis, hockey, basketbal).

Inwoners van de regio Arnhem (gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar) kunnen gebruik maken van deze dienst. Via https://www.unieksporten.nl/uitleen kan er direct een aanvraag worden gedaan om een hulpmiddel te lenen, of bel 020-5840751 (op werkdagen tussen 9.00-13.00 en 14.00-17.00 uur). Onder deze pagina vindt u een download van de uitleen flyer.

Financiële hulp bij de aanschaf van een sporthulpmiddel
Uniek Sporten Hulpmiddelen biedt hulp bij de aanschaf van hulpmiddelen. Komen inwoners na een aanvraag bij de WMO, Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV geld tekort voor de aanschaf van een sporthulpmiddel, of is de aanvraag afgewezen, dan kan je bij Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag indienen voor de financiering ervan. In de regel is het zo dat als de aanvraag wordt goedgekeurd, er 85% van het benodigde bedrag toe wordt gekend. De overige 15% is je eigen bijdrage met een maximum van 250 euro.

Dit bedrag kun je zelf betalen of ophalen met crowdfunden. Via www.unieksporten.nl/hulpmiddelen/aanvragen kan er direct een aanvraag worden ingediend voor financiële hulp, of bel 020-5840751 (op werkdagen tussen 9.00-13.00 en 14.00-17.00 uur).

Thuis sporten via video’s
Ook heeft Uniek Sporten voor u Uniek Sporten Thuis. Fit worden vanuit je rolstoel, trainen met een prothese of met NAH, gewoon vanuit huis wanneer het jou uitkomt? Je kunt hierdoor werken aan je gezondheid op je eigen tempo en niveau of je nu een beginnende of ervaren sporter bent. Meld je aan op www.unieksporten.nl/thuis en bekijk gratis alle video’s van complete workouts en meer dan 4.000 oefeningen die passen bij jouw situatie. Alle oefeningen en workouts zijn ontwikkeld door o.a. deskundige revalidatie trainers.

 

Download hier de Flyer Uniek Sporten.

Weergaven: 1