Mensen met een beperking niet welkom bij open dag Traverse Dieren


Zondag 10 juni konden belangstellenden te voet door de tunnel bij station Dieren gaan, om deze van dichtbij te bekijken voor deze volgende week open gaat. Maar tot verbijstering van de SGRD werd er al van te voren aangekondigd dat er aan mensen met een hulpmiddel als scootmobiel, rollator, rolstoel of krukken geen toegang verleend zou worden. Deze uitsluiting van mensen met een beperking druist regelrecht in tegen het door Nederland geratificeerde VN Verdrag voor de rechten van de gehandicapte mens.

De voorzitter van de SGRD besloot die zondagmorgen op zijn scootmobiel verhaal te halen. Hij heeft gesproken met de met de verantwoordelijke persoon ter plaatse, de heer Max Schurink, door hem werd als enige reden gegeven dat door de drukte de veiligheid van mensen met een beperking in gevaar zou komen. Ook het meerdere malen verwijzen naar het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap maakte schijnbaar geen indruk want men bleef halsstarrig gehandicapten de toegang weigeren.

Op foto’s die de SGRD heeft ontvangen is duidelijk te zien dat er van bovenmatige drukte geen sprake is. De verontschuldiging dat de tunnel geen openbaar terrein was maar een bouwplaats aangezien er nog bouwmaterialen lagen, is ook niet steekhoudend. Het VN-verdrag geld immers overal en niet alleen in openbare ruimtes. De kleine hoeveelheden bouwmaterialen lagen veilig weg geborgen achter een hek.

Onder tussen heeft een en ander erg veel teleurstelling opgeleverd bij vele
mensen met een beperking die zich hadden verheugd om op deze open dag de tunnel te kunnen bekijken voordat deze in gebruik word genomen. Dit is ze door drogredenen ontnomen.

Volgens de SGRD is in deze de wet genegeerd en is er sprake van discriminatie van een complete groep mensen. Dat kan de SGRD niet zomaar accepteren en daarom is het College voor de rechten van de Mens ondertussen van deze zaak verwittigd en is er een procedure gestart om te zien hoe het College over dit gebeuren oordeelt.

Weergaven: 32

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.