Minimumloon als pgb-tarief informele hulp niet toegestaan + Update’s


Al anderhalf jaar is er verontwaardiging onder de houders van een PGB, een Persoonsgebonden Budget, op de kortingen die op de betalingen voor informele hulp werden toegepast. Doordat gemeente Doesburg besloot om als tarief uit te gaan van het minimumloon kon dit kon bij bijvoorbeeld hulp in het huishouden oplopen tot de helft van het inkomen.

Behalve verontwaardiging was er natuurlijk ook sprake van verdriet en zelfs wanhoop. Want natuurlijk moesten deze mensen van hun lagere inkomsten wel hun huur, gas en licht en hun boodschappen betalen. Ondanks brieven, vragen en zelfs een motie was de gemeenteraad niet van wille om het genomen besluit terug te draaien. De betrokken wethouder raadde de motie zelfs af. Beroep doen op de menselijke maat hielp niet. Men beriep zich erop dat gemeenten volgens de Wmo verordening zelf het tarief mochten bepalen.

Gelukkig heeft een gedupeerde PGB houder het enige gedaan wat nog mogelijk was en is naar de rechter gestapt. Daarmee heeft diegene het voor iedere PGB houder de problemen opgelost want de rechter oordeelde dat het minimumloon als PGB tarief voor informele hulp niet toegestaan. Hoewel de SGRD blij is dat deze uitspraak er nu ligt en gemeente Doesburg zich zal moeten schikken, is dit toch een tikje bitter. Want het heeft mensen veel hoofdbrekens, negatieve energie en slapeloze nachten gekost. Terwijl gemeente Doesburg toch zo graag een gezonde, energieke samenleving wil. Daar hoort ook bij dat je je burgers niet nodeloos in de stress stort.

Zie ook deze link;
Minimumloon als pgb-tarief informele hulp niet toegestaan

 

Zie ook: eenvandaag avrotros – familie en bekenden die gebruikmaken van pbg moeten beter betaald worden van rechter maar gemeenten zijn bezorgd over de kosten

 

Update 04-09-2023

Wat te doen als u getroffen bent doordat er ook een mindering op uw PGB tarief heeft plaatsgevonden? Omdat er weinig duidelijkheid kwam vanuit de gemeente heeft de SGRD navraag gedaan bij een jurist en daar kwam het volgende uit.

Bent u een gedupeerde dan is het zaak dat u zo snel mogelijk een brief stuurt naar de gemeente. Daarin zegt u dat u gelezen heeft dat de bestuursrechter besloten heeft dat het minimumloon als pgb-tarief informele hulp niet is toegestaan en daarom de hoogte van de PGB weer terug gedraaid wil zien.

Heeft u bij het ingaan van het geminderde PGB bezwaar aangetekend? En bent u ook toen dit werd afgewezen in beroep gegaan? Dan kunt u ook de gederfde inkomsten terug vragen. Doe dit alstublieft, u hebt er gewoon recht op. Wanneer er nog vragen zijn horen we die graag.

 

Update 12-09-2023

Het College van Doesburg heeft bij monde van wethouder Gossink toegezegd dat de lonen van de PGB’s vanaf 16 augustus, de datum van de uitspraak van de bestuursrechter, terug gedraaid worden.

Helaas wil de wethouder niet toezeggen dat dit met terugwerkende kracht gebeurd. Daarover zal de SGRD nog zeker in gesprek blijven, het kan niet zo zijn dat mensen ondanks een rechterlijke uitspraak toch niet voor gederfde inkomsten gecompenseerd worden.

 

Weergaven: 102

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.