Nieuw beleid voor het ophalen van (medisch) afval


Nadat de SGRD geluiden hoorde dat de route voor medisch afval onder druk stond en er sprake was van een mislukte proef, ontstond er ongerustheid. Want het verdwijnen van die route zou tevens betekenen dat het ophalen van restafval bij bewoners die het fysiek niet kunnen wegbrengen zou kunnen verdwijnen.

Reden voor de SGRD om haar ongerustheid bij het college voor te leggen. In eerste instantie was de beantwoording niet duidelijk genoeg. Er was geen uitleg wat de mislukte proef had ingehouden en de situatie werd beschreven zoals deze al jaren bestond. Daarop heeft de SGRD nog enkele vragen gesteld waarop de boodschap kwam dat er goed naar de zaak gekeken moest worden om tot een goed resultaat te kunnen komen.

Uiteindelijk werd de SGRD uitgenodigd voor een gesprek met wethouder van Veldhuizen en daar kwam uiteindelijk dan duidelijkheid uit voort. De mislukte proef betrof het recyclen van incontinentie en stoma materiaal dat nu al die jaren door gemeente Doesburg werd betaald. Dat is geen wenselijke zaak, want dit kost heel veel gemeenschapsgeld. Daarom verdwijnen de afvalcontainers voor incontinentie materiaal van de milieustraat bij de supermarkt Dekamarkt en op de werf.

Ook heeft het College besloten de afvalroute in deze vorm te stoppen. Mensen die hun afval, en dus ook medisch afval, niet zelf weg kunnen brengen, kunnen in aanmerking komen om dit op te laten halen, voor hen blijft de route bestaan. Voorts kunnen mensen met een laag inkomen vrijstelling aanvragen. Op verzoek van de SGRD wordt er gekeken om mensen, waar het medisch afval betreft, extra gratis stortingen kunnen krijgen.

De SGRD is blij dat de voorziening in stand blijft voor de mensen die het echt nodig hebben en vertrouwd erop dat zij goed op weg worden geholpen door de WMO consulenten. Ook worden al de mensen die nu gebruik maken van de regeling, persoonlijk benaderd om te kijken naar hun situatie. Wanneer u toch op problemen stuit schroom dan niet om contact op te nemen met de SGRD, dan helpen wij u graag op weg.

Weergaven: 35

4 gedachten over “Nieuw beleid voor het ophalen van (medisch) afval

 1. Daarom verdwijnen de afvalcontainers voor incontinentie materiaal van de milieustraat bij de supermarkt Dekamarkt en op de werf.

  dus ik blijf het bij het restafval gooien?

   1. Dus als ik het goed begrijp is dit weer en bezuiniging van de gemeente Doesburg en draait de bewoner of eigenaar zelf voor de kosten op, mits je het niet kunt betalen of het zelf niet weg kunt brengen.

    1. Dat heb je helemaal goed gezien.
     Weer bezuinigingen voor mensen met een beperking/chronische ziekte.
     We hebben nog geprobeerd er uit te slepen wat we konden, maar dat is heel lastig. Alleen voor diegene die vrijstelling hebben/krijgen, krijgen op ons aandringen verruiming van die vrijstelling.
     Wij zijn van mening dat alle extra kosten die voortkomen uit een beperking of chronische ziekte niet tot lastenverzwaring mag leiden. Zie hiervoor ook bijvoorbeeld art. 25 en 28 van het ‘VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.