De leden van de werkgroep Scholenproject gaan ieder schooljaar maar de basisscholen in Doesburg en omgeving. Het doel is om de kinderen van groep acht kennis te laten maken met het leven zoals gehandicapten het ervaren, met alle belemmeringen die dit met zich met zich mee brengt.
De leerlingen worden in groepen verdeeld van ongeveer vijf leerlingen. Na een korte inleiding gaan deze groepen vervolgens de vijf activiteiten af die onderdeel uitmaken van het programma. Voor ieder activiteit is een kwartier uitgetrokken.
Deze onderdelen zijn:
- Inpakken.
Bij deze activiteit mogen de leerlingen maar één hand gebruiken en moeten samenwerken om ‘cadeaus’ voor elkaar in te pakken. - Voelen.
Met een blinddoek voor moeten de leerlingen leg en vormpuzzels oplossen, door bijvoorbeeld de structuur van de puzzel plank te matchen met die van het puzzelstukje. - Horen.
De kinderen maken kennis met gehoorapparaten en ontdekken hoe dit nu echt alle geluid versterkt. Ze begrijpen dan waarom opa nu eigenlijk zo’n moeite heeft met dit hulpmiddel. - Braille.
Door middel van een kleine oefening leren kinderen hun naam in braille te schrijven. - Rolstoelen.
Bij deze activiteit maken de leerlingen kennis met het rijden in een rolstoel. Er wordt, het liefste buiten, een hindernisbaan uitgezet waar toch vaak de ontdekking wordt gedaan dat rolstoel rijden toch helemaal niet zo eenvoudig is.
Na de derde activiteit wordt er een pauze ingelast waarin de kinderen drinken en een versnapering wordt aangeboden en een korte film wordt getoond. In deze film wordt het verschil getoond tussen hoe valide en invalide sporters sporten. Na de vijfde activiteit komt iedereen weer samen en wordt er nog even na gepraat. De leerlingen zijn steeds enthousiast over wat ze die dag ontdekt en gezien hebben en hun respect voor de invalide medemens is gegroeid.
Weergaven: 280