SGRD reikt haar Toegankelijkheidsrapport uit aan Wethouder Bollen


Op 30 november 2017 was het zover, het rapport Toegankelijkheid in Doesburg 2017, waar de Stichting Gehandicapten Raad Doesburg e.o. met al haar vrijwilligers anderhalf jaar aan heeft gewerkt, werd uitgereikt aan wethouder Bollen in modezaak Stijliconen aan de Kerkstraat in Doesburg.

De SGRD heeft horecagelegenheden, detailhandel, supermarkten en sportaccommodaties geschouwd en het overgrote deel hiervan heeft de duimsticker ontvangen om hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Waar de SGRD vooral heel blij mee was, is de positieve houding en bereidwilligheid van de ondernemers in Doesburg. Vooral in het centrum is het voor hen erg moeilijk door de monumentale panden en de daaruit voortvloeiende voorschriften van Monumentenzorg, om fysieke veranderingen door te voeren.

Wethouder Bollen ontving uit handen van SGRD bestuurslid Marian Hulscher het rapport, waarbij ze de hoop uitsprak om het gemeentebestuur hiermee een handreiking te doen voor het werk wat in de toekomst verzet moet worden om Doesburg echt toegankelijk te maken. Immers, doordat Nederland in 2016 het Verdrag voor de rechten van de gehandicapte mens heeft geratificeerd, dienen alle overheden hieraan te werken.

De wethouder sprak zijn dank uit voor alle werk wat de SGRD hiermee verzet heeft, beloofde het goed tot zich te nemen, om er later bij de SGRD op terug te komen. Voor de SGRD is het werk niet klaar, zeker blijven wij de ontwikkelingen in de stad volgen en zullen volgend jaar opnieuw met onze bevindingen naar buiten komen.

Tenslotte legde voorzitter Jelle Berends uit waarom er voor was gekozen om de uitreiking in Stijliconen plaats te laten vinden. De modezaak van Monica Rijkaart trof de SGRD vooral door de extra moeite die hier getroffen is voor mensen met een beperking. Door kamerschermen kan bijvoorbeeld de kleedkamers worden vergroot en ook wil zij de winkel extra open doen voor mensen die nog iets meer privacy nodig hebben. Daarom ontving zij, als blijk van waardering, uit handen van Berends, de duim trofee voor opmerkelijke toegankelijkheid.

De SGRD dankt haar vrijwilligers voor hun inzet, de ondernemers voor hun bereidwilligheid en natuurlijk wethouder Bollen voor zijn tijd. De SGRD hoopt, zoals gezegd, hem met dit rapport op weg te helpen en staat natuurlijk altijd open voor uitleg en overleg.

Het gepresenteerde rapport kunt u hier downloaden.

Bekijk hier de beelden van Doesburg TV

Bekijk hier de beelden van Regionale omroep Regio 8

 

.

Bezoeken: 366

3 gedachten over “SGRD reikt haar Toegankelijkheidsrapport uit aan Wethouder Bollen

  1. Geacht bestuur,

    Met belangstelling uw rapport gelezen over de Toegankelijkheid in Doesburg 2017.
    Naar aanleiding van het artikel in De Gelderlander van 1 december jl. onder de kop “Gehandicapten bang voor gemeente Doesburg” is onze fractie zeer geinteresseerd in de onderbouwing voor deze stelling. Op pagina 9 van uw rapport wordt aangegeven dat bij de inventarisatie op straat “velen anoniem wilden blijven” en vervolgens worden er een aantal redenen genoemd met als slotzin “Maar ook angst voor de gemeente”. Dit wordt in de rapportage niet verder onderbouwd met aantallen.
    Kunt u in deze materie helderheid verschaffen over de aantallen mensen die dit aangegeven hebben, bij voorkeur ook nog uitgesplitst in het aantal respondenten (en welk aantal daarvan anoniem is) zodat wij uw stelling beter kunnen kwalificeren.
    Bij voorbaat dank voor uw reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Rob Gossink
    CDA fractie gemeenteraad Doesburg

    1. De SGRD betreurt het feit dat in het artikel in de Gelderlander het accent op dit onderdeel van het hele rapport is gelegd en de positieve dingen totaal niet zijn benoemd.

      Allereerst: ja het is zo dat burgers een hoge mentale drempel voelen voor de overheid. Maar dat is zeker niet uniek voor Doesburg.
      Sinds de door de regering ingevoerde transitie van taken naar de gemeenten is hier veel ophef over ontstaan in de media, kranten, televisieprogramma’s en social media.
      De transitie is niet van een leien dakje gegaan en een ieder weet dat het ook gepaard is gegaan met een forse bezuiniging.
      In alle gemeenten is deze angst ontstaan en begrijpelijk.
      De angst en het onveilig voelen in de huidige maatschappij komt door een opstapeling van factoren.
      Veel burgers, met name met een beperking en ouderen voelen zich überhaupt niet veilig, vaak al niet eens in huis, de bekende internetcriminaliteit is aan de orde van de dag, als een burger ook nog eens afhankelijk is van de gemeente met een hulpvraag en de stoep in de binnenstad is ook al niet begaanbaar kunnen allerlei gedachten ontstaan in de trant van: “De gemeente luistert toch niet”; burgers gaan bijvoorbeeld daarom ook niet stemmen: “Want de gemeente doet toch wat ze wil.”

      Burgers zijn bang dat wanneer zij ‘lastig’ zijn, zij bijvoorbeeld strafkortingen op hun uitkering krijgen, hun een WMO voorziening of andere hulp geweigerd wordt. Er zijn immers regelmatig berichten over dit soort zaken in de landelijke media en dan wordt gedacht dat dit in de eigen gemeente ook speelt.
      Gevolg: de burger wil graag spreken, maar wel anoniem.

      Hoewel het een landelijk probleem is, willen we het probleem voor Doesburg zeker niet bagatelliseren, want het bestaat en er moet wat aan gebeuren. Mensen moeten vertrouwen in hun bestuurders hebben, zodat zij zich met hun problemen tot hen kunnen wenden en ‘de gemeente’ niet zien als een gevaarlijk instituut wat het hun alleen maar zo moeilijk mogelijk wil maken.

      In het Toegankelijkheidsrapport staan zaken benoemd die niet goed gaan, maar ook zeker positieve dingen, die we gezamenlijk graag willen doorontwikkelen. De SGRD is ervan overtuigd dat dit in goede samenwerking kan gaan.

      Alle verhalen zijn in de loop van het afgelopen jaar via verschillende kanalen en mensen bij de SGRD terecht toegekomen, hier gaan wij geen aantallen op te plakken. Het aantal is voor de SGRD ook niet belangrijk. Of het nu om honderden of misschien om tientallen mensen gaat, het feit blijft dat er mensen zijn met een probleem wat verholpen moet worden.

      Met vriendelijke groet,
      Het Bestuur SGRD

      1. Dank voor uw snelle reactie. Alvorens op uw rapport te reageren leek het onze fractie gepast om hoor en wederhoor toe te passen.

        Met vriendelijke groet,

        Rob Gossink
        CDA fractie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.