Toegankelijkheid bij het afvalbeleid gaat stappen terug


Als gevolg van het VN verdrag is aan alle gemeenten opgelegd hun gebouwen en diensten toegankelijk te maken, zo moeten bij oude situaties maatregelen genomen worden en in nieuwe of veranderende situaties direct goede toegankelijkheid gerealiseerd worden.

Helaas moet de Stichting Gehandicaptenraad Doesburg e.o. constateren dat gemeente Doesburg met haar nieuwe, ondergrondse, afvalbeleid vele stappen terug doet. Er bereiken ons vele reacties van verontruste inwoners die bang zijn dat zij zelf, of hun familie of vrienden, niet meer in staat zullen zijn zelfstandig hun afval weg te brengen. Mensen met een beperking kunnen hun huisvuil niet meer zo aan de weg zetten, maar moeten honderden meters lopen, wat zij fysiek niet kunnen.

De SGRD is hier onthutst en verbolgen over. Daarom hebben wij in een brief het College om opheldering gevraagd. Wij hopen op een snelle en positieve reactie, dat er maatregelen genomen worden om dit probleem op te lossen.

De ingezonden brief kunt u hier downloaden.

 

Weergaven: 34

5 gedachten over “Toegankelijkheid bij het afvalbeleid gaat stappen terug

    1. Nee, ik kan het wel. Maar ga het niet doen. Ga niet sjouwen met afval. Ik gooi alles in één bak en dat is veel goedkoper. Dan per zak €2,80 gaat het iedereen kosten. Ik betaal veel liever €6,40 per bak. Ik betaal ervoor dat het bij mijn huis wordt opgehaald anders kan de afvalstoffenheffing flink naar beneden. En je zal maar zo’n stink container voor de deur hebben. Daar wordt je als koophuis bezitter niet vrolijk van die stank. Kortom ik wil mij bak houden voor restafval.

  1. Helaas ben ik als burger van de gemeente Doesburg het niet eens met dit beleid. Ben het hele afvalbeleid zat. Cirkel en Berkel is niet klant vriendelijk. Zoals aan de telefoon als de medewerkers in de vrachtwagen kennen geen klantvriendelijkheid en zijn zelfs onbeschoft. Als je belt moet je eerst een duur 0900 nummer bellen i.p.v. 0800 nummer en meer dan vijf minuten wachten hebt je dan eindelijk een medewerker aan de Lijn . Daarbij kosten de zakken na navraag bij Cirkel en Berkel € 2.80 per zak. Een 140 liter container kost € 6,40 per lediging. Hier gaan meer zakken in en ben ik met een container, die ik nu om de zes weken vol aan de weg te zet goedkoper uit dan met dit beleid. En daarbij ga ik niet schouwen met mijn afval. Het pasjes systeem hebben ze ook in Deventer. En ik heb altijd voorspeld dat dit ook in Doesburg wordt doorgedrukt. Ouderen en gehandicapten en gezinnen met veel afval worden nu met hoge kosten opgezadeld. En het past totaal niet in mijn systeem om daar iedere dag mee bezig te zijn. Ik wil kranten, glas en plastic scheiden, maar er zijn grenzen. Als de bakken vol zijn wordt het afval gewoon er naast neergezet. Dus zijn de containerbakken aan huis veel handiger.

    Niet alleen ik met een kleine handicap, maar ook mijn oudere buurman zijn vel op tegen tegen dit beleid. Ik wil mijn grijze container bak houden voor restafval. Waarom hebben ze niet eerst de bewoners gevraagd wat onze wensen zijn i.p.v. dit door te drukken. Ik heb Cirkel Berkel gebeld en laten weten hiermee niet eens te zijn. De ambtenaar moet mij nog terugbellen en wijkraad Beinum heb ik het ook al aangegeven. Niet alleen gehandicapten en ouderen zijn hier vel op tegen ook ik de gewone burger. De containers stikken behoorlijk en de kleppen zijn onveilig en scherp. KORTOM wat heeft dit systeem nu ons als burger al gekost??? STOP ermee en laat onze containers behouden.

  2. In Arnhem is het pasjessysteem verboden door de rechter en moeten ze de ondergrondse bakken openstellen.Dit vanwege de privacy met de pasjes. Doet de gemeente Doesburg dit niet dan dwingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.