Wetten en Regels – Scootmobiel-regels


Regels die gelden voor scootmobielen
Voor alle bestuurders gelden verkeersregels, dus ook voor de scootmobiel. Op deze pagina lees je alle belangrijke regels die van toepassing zijn. Lees de regels eens aandachtig door. Zo weet je wat kan en mag.

Scootmobiel-regels

Waar mag je met je scootmobiel rijden?
Met een scootmobiel mag je op de stoep rijden, op het fietspad, en op de rijbaan (binnen- en buiten de bebouwde kom). Je hebt dus behoorlijk wat vrijheid en kunt hierdoor gemakkelijk en snel van A naar B komen. Wat de regels betreft moet je je aan dezelfde regels houden als alle andere weggebruikers. Rijd je op het voetpad (stoep) of voetgangersgebied dan mag je niet sneller dan 6 km/u. Zo voorkom je grote snelheidsverschillen.
Rijd je op het fietspad dan geldt een maximum van 30 km/u.
Op de rijbaan moet je je als fietser gedragen en dus rechts blijven rijden. Verder zijn natuurlijk alle verkeersborden van toepassing.
Ook een winkel betreden kan en mag, zolang de winkel hier zich ook voor leent en je een elektrisch scootmobiel hebt. Grotere winkels zoals bijvoorbeeld de Albert Heijn, Coop of C&A zijn in beginsel altijd geschikt voor een scootmobiel.

Moet een scootmobiel verzekerd worden?
Een scootmobiel valt onder de gehandicaptenvoertuigen en daarvoor is geen kenteken nodig. Wel is een WA verzekering verplicht aangezien je er de openbare weg mee op kunt. Van de verzekering ontvang je een verzekeringsplaatje welke achterop bevestigd dient te worden. De WA verzekering dekt de schade aan de tegenpartij. Naast een WA verzekering kun je ook kiezen voor een All Risk verzekering welke ook eigen schade dekt.

Hoe snel mogen scootmobielen?
Je kunt een scootmobiel kopen met een brandstofmotor en elektromotor. De modellen met een brandstofmotor kunnen 25 of 45 km per uur. De mobielen met een elektromotor gaan meestal niet sneller dan 30 km per uur. De maximum snelheid die je mag rijden hangt af van waar je rijdt. Hieronder een lijstje met geldende maximum snelheden.
Stoep/voetgangersgebied = 6 km/u
Woonerf = 15 km/u
(Brom)Fietspad (binnen bebouwde kom) = 30 km p/u
(Brom)Fietspad (buiten bebouwde kom) = 40 km p/u
Rijbaan = 45 km p/u

Telefoongebruik onder het rijden.
Je mag tijdens het rijden geen telefoon gebruiken of bedienen. Handsfree mag dit wel. Wanneer je stilstaat en dus niet aan het verkeer deelneemt mag je wel de telefoon gebruiken.
Let op: ga niet op de rijbaan stilstaan om te bellen, dat is een heel slecht idee.

Moet ik een helm dragen?
Bij een scootmobiel hoef je in principe geen helm te dragen, tenzij deze uitgerust is met een brandstofmotor én 45 km per uur kan rijden, want die vallen in de categorie ‘trike’.

Hoe oud moet je minimaal zijn voor een gehandicaptenvoertuig?
Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig en daarvoor geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Voor elektrische scootmobielen die niet harder dan 10 km/u kunnen geldt echter geen minimumleeftijd.

Rijden zonder rijbewijs.
Voor gehandicaptenvoertuigen is geen rijbewijs nodig. Je kunt dus zonder rijbewijs of certificaat de weg op. Er zijn een aantal gemeenten in Nederland die gratis een scootmobiel cursus geven. Informeer bij jouw eigen gemeente wat daarvoor de mogelijkheden zijn.

Rijden met lichten aan.
Het is altijd verstandig om de verlichting aan te zetten. Zo ben je beter zichtbaar in het verkeer wat de veiligheid ten goede komt. Overdag ben je niet verplicht de verlichting aan te hebben tenzij het mistig is, hard regent, of er sprake is van slecht zicht. Ook hier gelden dezelfde regels als voor een fiets.

Waar mag je een scootmobiel neerzetten en parkeren?
Scootmobilisten dienen zich ook aan de verkeersborden te houden, dus ook aan stopborden en parkeerverbod borden. Parkeren mag op een invalide of gehandicaptenparkeerplaats, maar iedere andere parkeerplaats is ook toegestaan.
Wat een auto niet mag en gehandicaptenvoertuigen wel mogen is parkeren bij een gele onderbroken streep voor maximaal 3 uur. Verder mag je overal op de stoep parkeren zolang de doorgang maar vrij blijft.

 

Kijk hier voor de overheidspagina aangaande deze regels.

 

Weergaven: 808